Peltolan Pussi Oy – historia

Uranuurtaja paperipussien valmistajana Suomessa

1952

Olympiavuosi 1952 on merkittävä vuosi myös tamperelaiselle Peltolan perheelle. Oiva Peltola perustaa Peltolan Pussi Oy:n. Hän rakentaa ensimmäisen koneen itse ja aloittaa paperipussien valmistuksen itserakentamansa omakotitalon alakerrassa. Ensimmäinen tehdasvalmisteinen kone hankitaan vuonna 1952 Ranskasta Holwegin tehtaalta.

Yrittäjäpariskunta Oiva ja Eva Peltola hoitavat kaiken itse. Oiva Peltola matkustaa ympäri Suomea, hankkii tilaukset, noutaa pussipaperit, valmistaa pussit ja hoitaa jakelun. Eva Peltola hoitaa ison perheen ohella yrityksen paperityöt.

1960-luku

Paperipusseja käytetään arkipäivän peruspakkauksena. Painatukset antavat tuotteelle lisäarvoa, joten Peltolan Pussi Oy alkaa painaa pussit 1-3 värillä. Ensimmäinen teollisuusrakennus valmistuu Nekalan kaupunginosaan ja Peltolan tyttäristä Pirkko aloittaa pitkän työrupeaman yrityksen palveluksessa.


1970-luku

Teollisuustila Nekalassa käy ahtaaksi ja Oiva Peltola alkaa rakentaa uutta tehdasta Sarankulman teollisuusalueelle. Samalla tulee tarve lisätä työntekijöiden määrää ja modernisoida konekantaa. Peltolan Pussi Oy on haluttu työpaikka, sillä yrityksessä ymmärretään sitoutuneen ja ammattitaitoisen henkilökunnan merkitys.

Muovipussien ja kassien käyttö yleistyy. Oiva Peltola näkee muovin mahdollisuudet ja ostaa ensimmäisen englantilaisen muovipussikoneen Helsingin pakkausmessuilta.

1980-luku

Paperipusseja käytetään entistä vähemmän tuotteiden ja tavaroiden pakkaamiseen. Yrityksessä mietitään uusia keinoja selvitä eteenpäin ja lähdetään voimakkaasti panostamaan muoviin. Parhaimmillaan Peltolan Pussi Oy:ssä on seitsemän muovipussikonetta. Painolaatua kehitetään hankkimalla Italiasta ja Espanjasta 6-väriflekso-painokoneet.

Vuonna 1985 Liisa Peltola tulee toimitusjohtajaksi ja hänelle syntyy ajatus kokonaisvaltaisesta laadusta, johon kuuluvat hyvin koulutetut työntekijät, laadukas tuote, panostaminen asiakaspalveluun ja moderniin konekantaan. Yrityksen laatujärjestelmää aletaan rakentaa ja tehdasta laajennetaan jälleen.


1990-luku

Peltolan Pussi Oy sertifioi ensimmäisenä teollisena PK-yrityksenä laatujärjestelmän ISO 9001. Epävarmojen muovimarkkinoiden ja ympäristöasioiden tiedostamisen kautta syntyy yhteinen näkemys tulevaisuudesta ja muovituotteiden valmistus lopetetaan. Yritys palaa juurilleen, ydinosaamiseensa: paperipussien valmistukseen. Panostaminen tuotekehitykseen avaa ovet vientiin. Uudet koneet mahdollistavat huippulaadun ja kansainvälisesti korkealuokkaiset ikkunalliset paperipussit.

Paperipussin uutta tulemista esitellään Euroopan messuilla ja näyttelyissä. Tuotantopäällikkö Kari Hurmeen ennakkoluuloton tapa hyödyntää paperipusseja taiteessaan herättää ihastusta ja antaa yritykselle kasvot. Yrityksen palvelukseen saadaan Liisan poika Ville Järvenpää, joka tuo perheyritykseen kolmannen sukupolven edustajana innostuksensa ja uusia näkemyksiä.

2000-luku

Peltolan Pussi Oy sertifioi ympäristöjärjestelmän ISO 14001. Yritys haluaa jatkaa toimintaansa ympäristöasioiden ja laadun parantamiseksi, ja koko työyhteisö osallistuu laatujärjestelmän kolmannen version kehittämiseen. Ammatti- ja laatukoulutuksen lisäksi yritys panostaa työntekijöiden henkilökohtaista kasvua tukevaan koulutukseen. Omaa huippuosaamistaan Peltolan Pussi Oy:ssä ovat jakaneet mm. pappi, terapeutti ja teatteriohjaaja ja koko henkilökunta suorittaa Tampereen yliopiston täydennyskoulutuskeskuksessa professori Risto Harisalon johdolla yhteisohjelman laadusta ja tiimityöstä.

Tuotekehitys nostetaan strategian ytimeen ja Peltolan Pussi Oy:öön ostetaan ensimmäinen 8-värifleksopainokone. Asiakasyhteistyötä tehdään tiiviisti ja asiakkaiden tarpeisiin vastataan uusin konein, laittein ja ideoin. Yrityksen tuotekehitys palkitaan InnoSuomi-kunniakirjalla.


2010-luku

Peltolan Pussi Oy:ssä uskotaan paperipussin tulevaisuuteen. Tuotteita, koneita ja laitteita kehitetään jatkuvasti ja henkilökunnan ammattitaitoa kasvatetaan erilaisin koulutuksin. Tehdaslaajennus valmistuu ja uuteen halliin hankitaan toinen 8-värifleksopainokone.

Uuden teknologian ja osaavan henkilöstön avulla Peltolan Pussi Oy:n tavoitteena on tarjota asiakkailleen uusimmat pakkausratkaisut ja toteuttaa alan luovimmat pakkausideat. Päämääränä on olla paperipussialan tienavaaja ja parhaan ammattitaidon paperipussitalo.

2020

Peltolan Pussi Oy jatkaa paperipussien tuotantoa samoilla ylevillä periaatteilla ja toimintatavoilla, joihin olemme aina sitoutuneet: hyvät materiaalit, korkealaatuinen painatustekniikka, innovatiiviset ratkaisut ja muotoilut. Lisäksi käytämme tuotannossa parhainta mahdollista teknologiaa ja teemme jatkuvaa kehitystyötä.